joi, 27 ianuarie 2011

Clar de femeie

de Romain Gary

Ușoară lectura deși un pic mai greu de digerat....tema principală este modalitatea de a face față pierderii în dragoste. Începe cu întâlnirea accidentală dintre un bărbat și o femeie. El are de pierdut o noapte...noaptea în care soția sa, scopul lui în viață, jumătate din 14 ani trăiți împreună, își curmă zilele pentru a opri eroziunea iremediabilă a cancerului. Ea a pierdut un copil într-un accident de mașină cu 6 luni în urmă, la volan fiind soțul, rămas oarecum invalid....la amândoi multă durere, singurătate și disperare...de aici nevoia organiză de a depăși cumva momentul.
Nu sunt de acord cu toate teoriile enunțate, dar merită menționate măcar câteva...care mie mi-au dat cumva de gândit...

...nu este suficient ca doi oameni să fie nefericiți separat pentru a fi fericiți împreună.

...tot ceea ce făcea din mine un bărbat era la o femeie.

...Cum vrei să deosebești falsul de adevărat când mori de singurătate? Întâlnești un tip, încerci să-l faci interesant, îl inventezi în întregime, îl umpli de calități din cap până-n picioare, închizi ochii ca să-l vezi mai bine, el încearcă să se dea drept altcineva, tu la fel, dacă-i frumos și prost ți se pare inteligent, dacă te consideră proastă se simte inteligent, dacă observă că ai sânii lăsați, i se pare că ai personalitate, dacă începe să-ți pară necioplit, îți spui că trebuie ajutat, dacă-i incult, știi tu destul pentru amândoi, dacă vrea tot timpul să facă dragoste, îți spui că te iubește, dacă nu este foarte înclinat spre așa ceva, îți spui că nu asta contează, dacă-i zgârcit este pentru că a avut o copilărie săracă, dacă-i bădăran, îți spui că așa e firea lui, și continui așa să dai din mâini și din picioare ca să negi evidența, când de fapt sare-n ochi și asta-i ceea ce numim problema cuplului, când nu se mai pot inventa unul pe celălalt, iar atunci apare amărăciunea, ranchiuna, ura, rămășițele pe care încerci să le ții lipite, din cauza copiilor sau pur și simplu pentru că preferi să fii nenorocită decât să rămâi singură.

...Dacă n-am avea voie să lăsăm baltă un prieten, n-ar mai fi prietenie...

...Ceea ce dezintegrează un cuplu îl sudează până la urmă și mai mult. Greutățile care separă în final apropie, altfel înseamnă că n-a fost cuplu, ci doi nefericiți care au schimbat macazul greșit și s-au trezit împreună...

...Când un om este terminat, înseamnă mai ales că merge mai departe.

Niciun comentariu: